Huis leeghalen?
28 april 2011

Ja, huis leeghalen. Schoonmoeder is onlangs overleden, schoonvader al weer wat langer geleden en dan moet er boedel geruimd worden. Mag ik voorzitter spelen. Dus, eerst een algemene ledenvergadering uitgeschreven. Plan van aanpak gepresenteerd en binnen vijf minuten werden mijn voorstellen unaniem aangenomen.

Moet je in het dagelijks leven eens mee aankomen, ziet men je voor psychisch uiterst onbekwaam aan en elke vergadering korter dan drie uur moet per definitie een slechte vergadering zijn. Is mij in het verleden vaker verweten. Mijn vergaderingen mochten nooit langer duren dan anderhalf uur. Alles langer was slecht voorbereid.
Maar onze vergadering ging direct in na de crematieplechtigheid. Naar de woning en iedereen mocht inschrijven voor de stukken inboedel die hij/zij graag wilden hebben en dat ging zonder slag of stoot.

Datum afgesproken waarop het grote werk zou plaats vinden en klaar waren we. Nou ja, klaar? We wisten in ieder geval wat naar de familie ging en wat misschien naar bekenden zou kunnen. Het echte spul waarin niemand interesse had kon al eerder weg en aangezien ik een grote auto en flinke aanhanger heb, en niet te vergeten over veel vrije tijd beschik konden mijn vrouw en ik al veel eerder aan de slag.
Eerst het huis opzeggen uiteraard. Wilde weten wat van de woningstichting mocht blijven en wat er weg moest. Alles nagelopen tijdens een eerste inspectie en keurig had ik een dag later alles op papier en kon de slag beginnen. Mijn vrouw en ik hebben in drie dagen zeven ladingen afgevoerd waarbij auto en aanhanger afgeladen waren. Gelukkig was er één van die dagen ook oudste dochter beschikbaar die een dag vrij had kunnen krijgen en hard meewerkte.
Maar een huis leeg halen waarin oude mensen hebben gewoond is een hoop werk met toch wel veel lachen. Mijn schoonvader had overal ligplanken aangebracht, ook op plaatsen waar hij ze niet nodig had en die dan ook gebruikte om er nutteloze voorwerpen op te plaatsen.
Sommige van die planken had hij op drie of meer plaatsen bevestigd. En hoe? Eén plank zat vast met ouderwetse sleufschroeven, kruiskopschroeven en diverse formaten spijkers die voor gebruik eerst duidelijk recht waren geslagen en zo aan hun zoveelste leven waren begonnen.
Niet dat het erg vast zat, voor de schroeven had ik geen schroevendraaier nodig en ook de spijkers trok er met mijn vingers uit. Het werd snel duidelijk dat er meer tijd zou gaan zitten in het dichten van alle gaatjes dan in het maken ervan.
De grote verhuisdag brak aan en iedereen was vroeger of later aanwezig. Ze konden die dag allemaal maar er waren wat verplichtingen waar niet iedereen onderuit kon, maar dat was tevoren bekend. Gelukkig had een neefje ook een bestelbus kunnen lenen en dat scheelde enorm.
De benodigde krachten waren aanwezig. Een kleinzoon, twee neven die met zijn drieën een berg spierkracht vertegenwoordigden waar een erkende verhuizer zijn vingers bij zou aflikken, en de vrouwen dochters en nichtje. Alles bij elkaar begon onze werkdag om tien uur en was voor mij rond 18:30 uur afgelopen. Twee neefjes moesten nog even door en mijn kleinzoon moest nog naar Tilburg rijden om thuis te zijn.

Gelukkig was het een dag waarop alles klopte. Het bankstel van mijn schoonouders kon niet door de deur naar buiten. Probleem? Bij ons niet. Eén van de neven was ook glaszetter en haalde even een raam eruit en plaatste dat ook even vakkundig terug nadat de te grote meubelen door het gat waren verhuisd. Wel zo gemakkelijk. Het jonge trio zorgde er vak-kundig voor dat het bankstel ook weer op zijn plaats van bestemming kwam. Kon daar ook niet door de deur, maar wel via het balkon. Neefjes hadden voor een steiger gezorgd dat snel even in elkaar werd gezet. Vervolgens werd het bankstel door drie paar sterke handen de hoogte in getild en er heerlijk eenvoudig zijn plaats vond. Het oude stel daar was natuurlijk al eerder naar beneden getakeld en op mijn aanhanger gezet. Zo, dat was echt allemaal werk met werk maken.
Het was een dag echt keihard werken, maar allemachtig wat ben ik trots op iedereen. Eigenlijk sta je er niet zo gauw bij stil. Je kent natuurlijk iedereen, maar als die iedereen niet op een feestje bijeen is maar hard moet werken? Petje af voor mijn familie en schoonfamilie, achttien dagen hebben we nog over voor de huur van de woning beëindigd zal zijn, kunnen we al achterover zitten? Weten we nog niet helemaal zeker. Als de nieuwe bewoners het laminaat in woon- en slaapkamer plus de vloertegels in de gang niet willen? Gaan we nog even door. Toch?

Een trotse,

T©n van Dongen

Dit bericht is geplaatst op 28 april 2011 om 17:12 in de categorie van Ton.
Je kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed.
Je kunt naar het eind van dit bericht gaan en een reactie schrijven.
Pingen is momenteel niet toegestaan.

1 reactie op “Huis leeghalen?”

  1. gitta schreef:

    ja ja dat was aanpoten nu maar hopen dat het laminaat en de vloertegels kunnen blijven liggen

    gitta

Schrijf een reactie