Mensen,
14 januari 2012

Mensen ja. Wat moet je er mee? Ze lijken op elkaar en wel zoveel dat je de verschillen nauwelijks opmerkt. Toch zijn die verschillen er wel, je moet ze alleen willen zien. Met nadruk op dat willen.

Zo had ik laatst een gesprek met iemand. We vonden allebei dat we nogal op elkaar leken. Qua gedrag dan want ik ben natuurlijk veel knapper. Maar het gedrag? Kon best wel kloppen. Zo laten we ons beiden niet vertellen wat we wel of niet moeten doen. Doen we precies het tegenovergestelde. Als iets niet mag wordt het pas leuk om het wel te doen en als iets moet? Kunnen ze het wel vergeten.

En net toen we het daarover eens waren begon hij me te vertellen wat ik zeker niet moest doen. Niet erg slim natuurlijk. Want dat wordt nu pas echt leuk. Zou op ruzie uit kunnen lopen zei hij. Nou, dan ruzie, al wordt dat niet gemakkelijk want met mij krijg je in principe nooit ruzie. Niet omdat ik er bang voor ben maar om de eenvoudige reden dat ik me geen moer aantrek van wat mensen zeggen. In deze wereld zijn er hooguit tien mensen die me kunnen kwetsen. Dat zijn ook de enigen die me blij kunnen maken.

Als iemand wiens mening me geen bal interesseert, zijn mening over mij geeft is dat een volledig kansloze zaak. Ik hoor het wel aan maar vervolgens gaat het met het afval mee naar de reiniging. Ooit vroeg iemand mij of ik wilde weten hoe andere mensen over mij dachten. Die iemand was mijn chef. Toen ik antwoorde dat het me helemaal niets kon schelen keek hij me best vreemd aan. Het jaar erop maakte ik wel een flinke promotie. Kan me niet voorstellen dat één en ander iets met elkaar te maken had.

In dat gesprek werd mij ook verteld dat ik met mijn onzin hard werkende mensen zou kunnen beschadigen. Lijkt me sterk. Je moet wel heel erg onzeker in je schoenen staan wil je door wat ik schrijf beschadigd worden. Als dat gebeurt, is het niet mijn schuld, die mensen hebben zichzelf al beschadigd.

Hoe vertel je iemand dat het leven in feite heel erg simpel is. Als je je alleen maar bezig houdt met zaken waar je zelf iets aan kan veranderen en dat waar je geen enkele invloed op kunt uitoefenen links laat liggen heb je de basis voor een gelukkig leven gelegd. In ieder geval, voor die mensen die mij willen veranderen? Begin maar bij jezelf, die kans dat dat lukt is ontzaglijk veel groter,

T@n van Dongen

Dit bericht is geplaatst op 14 januari 2012 om 12:05 in de categorie van Ton.
Je kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed.
Je kunt naar het eind van dit bericht gaan en een reactie schrijven.
Pingen is momenteel niet toegestaan.

3 reacties op “Mensen,”

 1. Hans schreef:

  Wat een macho stuk Ton. Maar goed, ik begrijp dat je me voortaan links laat liggen omdat je nou niet bepaald invloed had op het kiezen van het broertje van de echtgenoot van je jongste dochter. Nou, trek ik maar niks van aan dan Ton.
  Verder moet je me toch eens uitleggen hoe je omgaat met bijvoorbeeld de belastingdienst. Ik neem aan dat je belasting moet betalen, maar omdat het ‘moet’ kunnen ze het wel vergeten? Graag je tips, ik kom niet van die mensen af.

  En tot slot, maar hooguit 10 mensen die je blij kunnen maken. Te lang geleden dat het elftal van je voorkeur een kampioenschap heeft gewonnen denk ik. 😎

 2. Tonnie schreef:

  Hey Hans,

  Ik weet niet precies wat het macho gedeelte is, maar behalve dat ik geen invloed had op het kiezen van het broertje van de echtgenoot van de jongeste dochter van mijn vrouw en mij hadden we ook geen enkele invloed op de keuze van haar echtgenoot. Onze jongste dochter maakt (net als haar oudere zus) helemaal zelf uit wat ze doet. En dat met de belasting heb ik vanmorgen opgelost. Ze wilden dat ik een voorlopige aanslag ging betalen maar nu krijg ik geld terug. Leg ik later wel uit zodra ik hetzelf begrepen heb. Feijenoord wordt vanzelf weer een keer kampioen zodra ze weer geld hebben, maar daar heb ik geen invloed op dus?????

 3. Hans schreef:

  Haha, De twaalfde man Ton, het legioen weet je wel ! Nou en of dat dat invloed heeft. met macho bedoelde ik de stoere man die zegt (bijna)niets en niemand nodig te hebben, maar zo heet zal de soep wel niet gegeten worden.
  Ik lees net dat die jongste dochter van je helemaal zelf heeft uitgemaakt om zometeen met flipper in de plomp te duiken om kwart voor vijf s’ochtends aan de andere kant van de wereld. Toch eens afvragen of ze wel de juiste keuzes maakt…

  Hoe dan ook, leuk dat je de pen weer gevonden hebt de laatste weken. Het writersblock is overwonnen! Keep them coming.

Schrijf een reactie