Vakantie 2011,
22 juli 2011

29 juni,
Vertrekken rustig naar gasthof Waldfrieden in Sauerland. De eerste stop in onze geheel nieuwe vakantiebeleving zonder caravan. Hebben daar twee nachten geboekt via vakantieveilingen.nl.
Aangekomen treffen we een redelijk comfortabel verblijf waar we het wel een paar dagen kunnen volhouden.

Installeren ons en gaan daarna nog even wat in de buurt kijken. De gasthof is eigendom van een Nederlander, Henkjan. Afkomstig uit Amersfoort, getrouwd met Dominicaanse Alexandra runt hij in Sauerland een gasthof met als specialiteit de Dominicaanse keuken. Vroeg hem nog hoe hij dat allemaal gecombineerd had, maar hij was dus in de Dominicaanse Republiek beland, en had daar Alexandra leren kennen. Ze kregen een relatie en kwamen in Duitsland terecht omdat je daar een gasthof kon overnemen voor de in Nederland onmogelijk haalbare prijs.
‘s Avonds lekker bij ze wezen eten en het leven is mooi.

30 jun, 17:23
Ja, ik voel me/ben weer jong. Hebben vandaag een mooie trip naar de plaatsen Brillon en Paderborn in de buurt van Sauerland gemaakt. Steden die zeer de moeite waard van het bekijken zijn.
Onderweg een prima radiozender gevonden, WDR 4. Zonden notabene de top honderd uit, alleen, het was wel die van 50 jaar geleden. Voelde me gelijk weer helemaal achttien jaar. Alle artiesten kwamen weer helemaal tot leven en ik zag ze allemaal voor me. Engelbert Humperdinck, Mireille Matthieu, de Carpenters, Vicky Leandros, Roger Whitaker, Elvis, Tammy Wynette en nog een heel stel waarvan ik de naam was vergeten, maar hun muziek wel heerlijk mee kon zingen, dit zeer tot ongenoegen van mijn vrouw.
Thuis in ons Gasthofje aangekomen bleek haar dag zo vermoeiend te zijn geweest dat ze als een blok in slaap viel. Maak haar wel wakker als we straks gaan eten.
Ga vanavond de Dominicaanse keuken uitproberen. Niet dat ik in de keuken mag komen? Mag thuis ook alleen om de vaatwasser uit te ruimen, maar het schijnt een manier van koken te zijn. Aangezien ik er niet voor hoef te vliegen lijkt het me geweldig.
Zo, ga nu eerst het paard beneden in de tuin een rotschop geven, met de pokkenherrie die het kreng maakt is mijn vrouw straks al ruim voor het eten wakker, en dat willen we niet.
Als we gaan eten vraag ik Henkjan naar de Dominicaanse gerechten en hij raadt me kip met frites aan. Staat niet op de kaart, maar net als ik houd hij niet zo van rijst.
De kip is verrukkelijk. Nog nooit zo lekker kip gegeten. Volgens Henkjan kunnen ze dat alleen zo in de Dominicaanse republiek.
Gaan morgen door naar hotel Excelsior in Frankfurt Am Main. Hebben daar geen hotel Feijenoord, hebben dus Excelsior maar geboekt. Hoop dat mijn zender in de lucht blijft?

1 jul, 20:51
Hoi allemaal,

Zijn vandaag vanuit Sauerland doorgetrokken naar Frankfurt Am Main. Was maar een tripje van iets meer dan 150 km, dus heel erg ontspannen tochtje. Onderweg nog even gestopt voor een espresso en sanitair. Riek dus, en ook vandaag stonden de files weer de andere kant op.
Bij hotel Excelsior aangekomen konden we nergens parkeren, hotel is een groot parkeerterrein voor taxi’s. Niet vreemd aangezien het hotel voor de uitgang ligt van het Hauptbahnhof van Frankfurt.
Uiteindelijk een parkeerplaatsje in de buurt gevonden en maar naar het hotel gewandeld. Waren snel klaar, hoefde alleen mijn handtekening te zetten en mijn auto kon in de parkeergarage. Parkeergarage? Een kutstalling waar je met mijn auto de radioantenne, allebei de bumpers en de achteruitkijkspiegels van moet slopen. Heb hem kunnen parkeren, maar vier andere auto’s kunnen er dus echt niet meer uit voor ik weg ben.
We hebben zat tijd over en maken een wandeling door het centrum van Frankfurt. Is een stuk lopen en geen moer aan. Lopen terug door het gigantische station. Kopen er de krant van dezelfde dag en gaan lekker luieren in onze hotelkamer.
Hebben vanavond lekker gegeten en gaan nu de komende dagen uitbuiken.
Nou ja, uitbuiken? Gaan morgen weer door naar Grafenau in Beieren. Iets meer dan vierhonderd kilometer maar daar hebben we alle tijd voor.
Ben benieuwd of ik morgen mijn auto de parkeerdinges uit krijg. Ga nu een bad nemen en zie verder wel. De minibar-gratis!- is nog niet leeg. Komt ook niet leeg.
Truste,

2 juli,
Vanmorgen uit Frankfurt Am Main vertrokken. Ging niet zo maar. Het ZEER kleine parkeerplaatsje waar mijn auto voor iedereen in de weg stond was nu hermetisch afgesloten door nog een auto waar geen plaats voor was. Ik kon er dus met geen mogelijkheid uit. Gelukkig kon ik de eigenaar er van achterhalen en die zette het kreng op een plaats waar hij geen kwaad meer kon. Vervolgens kregen we de slagboom en de deur niet open. Bleek de parkeergarage niet bij de hotelboeking te horen en moesten we apart betalen. Was gelukkig maar € 20,00 en na betaald te hebben konden we richting Grafenau. Daar mochten we het park pas na 15:00 uur in, en de Duitsers weten altijd precies hoe laat het is. Onderweg lekker koffie gedronken en wat boodschappen gedaan en zo kwamen we net even over 15:00 uur op het park aan. Gelukkig is het park geheel autovrij en hadden wij op het terrassenpark lekker ver omhoog helemaal achteraan een huisje. Zijn drie keer heen en weer gelopen met een groot formaat boodschappen karretje voor we alles overgebracht hadden. Was helemaal versleten. Tering! Drie keer de Cauberg op en neer is toch wel net iets te veel voor me. Maar het uitzicht, de Nederlandse tv, mijn borreltje en het internet maken veel goed. Ga nu eerst een poosje uitrusten.
Fredy stuurt me een berichtje dat mijn site www.tonvandongen.com een besmetting heeft opgelopen. De site blijkt gehackt te zijn en er is een virus op geplaatst. Dader ligt naturlijk in het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam!
Stuur een mailtje naar mijn hulp in bange dagen, René van Zon. Moet goed komen!

3 juli,

Hebben helemaal niets gedaan dat de moeite van het onthouden waard is.
4 juli,
De dag begint grauw, er hangt mist over de heuvels en het uitzicht is minimaal. Gaan wat rondkijken in Grafenau en vinden het huis waar we een jaar of vijftien geleden een appartement hadden in de winter.
Besluiten naar Mitterfirmiansreut te rijden waar Nathalie toen ging skiën. Het is hier de meest sneeuwzekere streek van Duitsland.
Is nu niets aan, zien helemaal niets vanwege de mist waar we hier helemaal veel last hebben. Besluiten naar Spiegelau te rijden om glas te gaan kijken. Halen daar eerst iets te eten en gaan dan de glasfabriek in. Na een uurtje besluiten we naar Bodenmais te rijden, is Spiegelau in het groot. Wereld beroemd porselein en glas komt er uit de fabrieken van Joska. Vraag nog aan mijn vrouw of ze iets wilt uitzoeken, maar dat hoefde niet. Thuis in ons berghutje, drie hoog helemaal achteraan, heeft ze er natuurlijk spijt van en het zit er dik in dat ik van de week weer honderd km moet rijden om alsnog iets bijzonders te kopen. Had er al op gerekend, gebeurt vaker. Toen we in Pisa kampeerden moest ik ook twee maal naar Carrara om marmer te kopen.
Hebben net de Tour de France zitten kijken en Riek kijkt nu naar de reclame tussen de flitsen van ATWT. Jack en Carly krijgen weer iets samen. Zal morgen wel weer anders zijn.
Gelukkig is wel het zonnetje voorzichtig doorgebroken en ziet het er weer prima uit.

Dinsdag 5 juli,

Vandaag rustig aan gedaan. Had eigenlijk geen zin om wakker te worden, maar de natuur laat zich niet sturen. Ben toch nog even wakker geweest. Zijn naar Passau geweest. Mooie stad aan drie prachtige rivieren. De Donau de Inn en de Ilz. Die Schöne Blauwe Donau is trouwens niet blauw. Was de vorige keer niet blauw, de keren daarvoor niet en is helemaal nooit blauw geweest. Het enige blauw aan de Donau was de tekstschrijver toen hij de tekst verzon. Was zo blauw als een toeter.
Onderweg nog even René van Zon aan de telefoon gehad, is in de Provence vakantie vieren. Gaat mijn site weer bacterievrij maken zodra hij weer thuis is.
Daarna wilde mijn vrouw even Tsjechië in. Doen we toch? Blijk je daar een vignet nodig te hebben om via een schapenpad het geitenpad te bereiken. Dus! Keren en terug Duitsland in. Vignetten kun je daar trouwens voor weinig geld kopen en dat gaan we komende zaterdag wel doen. Trekken dan door naar een huisje bij Vir in Tsjechië.
Ben nu trouwens wakker genoeg om weer slaap te krijgen. Heb net heerlijk gedoucht in onze inloopdouche. Nou ja, inloopdouche? Met een keukentrap klim je er gemakkelijk in en dan moet ik vooral niet vergeten de stop er uit te halen anders kan ik staande water drinken, maar de temperatuur is geweldig, vandaar de slaap. Ga toch nog even de slaap rekken en naar de avondetappe kijken. Heb net een stukje van Tour du Jour gezien. Wilfred Genee zal nooit een Mart Smeets worden. Ook niet als hij Dalida erbij haalt. Heb trouwens nog steeds zadelpijn en klapkuiten
Truste allemaal!?

Woensdag 6 juli,
Ik ben kapot, stuk, versleten en het komt nooit meer goed. Had het plan om in het mooiste natuurpark van Europa te gaan wandelen. Is maar een paar kilometer rijden en we hebben schitterend weer. 28°C, Mooie hemel en er kan niets fout gaan. Nou ja, niets? Hebben het plan uitgevoerd, en dat doe ik nooit meer.
Het Nationalpark Beyerischer Wald is een schitterend park, maar ik wilde graag het langste Baumwipfelpad der Welt beleven. Is dat ding een wandelpad op een hoogte tussen de boomtoppen van de hoogste bomen die je je maar kunt voorstellen. En waar blijf ik dan met mijn hoogtevrees?
Heb je op tweederde van dat pokken pad ook nog de kans om een Baumturm in te gaan. Heb je al de neiging om op de “grond” te gaan liggen, gaat mijn Riekie die hele klotetoren beklimmen?
God wat ben ik trots dat ik af en toe naar beneden durfde te kijken en zelfs wat foto’s durfde te maken. Staan alle mensen gewoon tegen de balustrade te leunen? Gelukkig waren we daarna snel terug op zeeniveau plus een meter of zeshonderd, maar in ieder geval geen last meer van hoogtevrees.
Besloten daarna het wildpark in te wandelen. Hadden geen plattegrond nodig, waren er al eerder geweest. Foutje? Ja, foutje.
Hebben ons helemaal te pletter gelopen. Volgens mij hebben we het halve Beyerischer Wald heen en weer, en vice versa terug doorgelopen. En er was niets vals plat. Het was berg op en af. Hebben beren gezien, en zo moe als we waren, ze waren wel echt. Ook wilde zwijnen, die waren overigens banger van ons dan wij van hen. Gieren, vogels (zijn gieren trouwens ook vogels), dassen, gewone en de stroppen, uilen, otters en nog veel meer. Vooral grappige mensen. Sommige waren Duitsers.
Maar we hebben er wel bijna vier uur over gedaan. Vier uur berg op en af? Had het niet gered zonder mijn wandelstok. Heb ik voor de zekerheid altijd in de auto, en gelukkig besloot ik hem mee te nemen op de wandeling.
Als ik straks wakker word zet ik het allemaal wel op Hyves,
Groetjes,

Donderdag 7 juli,
Kan ik kort over zijn. Gisteren hebben we ons de bagger gelopen door een overigens schitterend National Bayerische Waldpark.
Betalen daar vandaag de tol voor. Hebben het rustig aan gedaan, zijn nog wel even naar Bodenmais geweest om bij Joska een paar dingetjes te kopen en toen via de kortste omweg weer naar ons berghutje gereden.
Vanmiddag halfslapend naar de tour gekeken en Johnnie Hoogerland de bergtrui binnen zien halen.
Vind Vacansoleil leuker fietsen dan de Rabo ploeg, maar die moeten het nog in de bergen gaan maken, hoop ik?
Na het eten en de koffie even heerlijk op de bank liggen slapen ondanks mijn zadelpijn en Riek zocht lekker even het bed op. Kon niet slapen, ondanks haar gesnurk, maar was toch ook wat opgeknapt.
Morgen nog een dagje rustig aan en dan door naar Tsjechië. Zijn er aan toe. Een hele week op een vaste plaats is wel genoeg. Genieten ook wel van de Bayerische radiozender Antenne op 103.5 FM. Horen elke dag Caro Emerald en in elke nieuwsuitzending hebben ze het over zowel Dominique Strauss Kahn als der Kaiser, Franz Beckenbauer. Echt Beieren! Schandalen en verheerlijking?

Vrijdag 8 juli,

Onze trouwdag. Zijn nu twaalfhonderd en vijfenveertig jaar getrouwd. Mijn vrouw is nog steeds gelukkig en ik regel de belangrijke dingen.!? Koop vandaag geen bloemen. Maakt de vakantie een stuk goedkoper.

Zaterdag 9 juli,
Zo, zitten nu in Tsjechië. Hebben een leuke trip gemaakt vanuit Grafenau, naar Praag en vandaar weer richting Brno, naar Autocamp Na Kopci bij Vir. Betekent Camping de Berg, waar we een week in een heel leuk huisje zitten. De camping is eigendom van een Hollandse familie uit Vlaardingen, vrienden van een broer van mij die in Schiedam met hem gewerkt heeft, zo zijn we hier terecht gekomen. Jaren geleden waren ze op tv in het programma ‘ik vertrek’.
Vinden onderweg een leuke radiozender, radio Impuls, waar we veel plezier aan gaan beleven.
De reis lijkt onlogisch eerst naar het noorden en vandaar weer richting zuidoost, maar er zijn hier niet zoveel wegen. Al moet ik zeggen dat sinds we ca. vijftien jaar geleden eens een dag naar Praag zijn geweest, er nu een heel andere indruk is ontstaan. Het land is met hele grote stappen bezig te groeien. Natuurlijk, er mankeert nog van alles, maar er wordt hard gewerkt om volwassen te worden. Moesten vanmorgen wel een vignet kopen voor de snelwegen. Koste slechts € 10,00 voor 10 dagen. Is weinig, en daar krijg je dan ook weinig voor. De snelwegen zijn niet best, maar ook daar wordt hard aan gewerkt. Zelfs op zaterdag, aangezien we ruim een half uur verspeeld hebben in een file omdat ze aan de weg timmerden. Maar, we stonden niet moederziel alleen. Er waren nog meer mensen in die file. En bijna allemaal zaten ze in een auto. Diegenen die dat niet deden zaten op een motor maar die tellen we niet mee.
Maar we zijn aangekomen en werden hartelijk verwelkomd door Hetty en Peter Jordaan. Ons huisje werd gewezen en de koffers konden worden uitgepakt.
Gaan een leuk weekje beleven hier, lezen jullie nog wel. Vanavond eerst een biertje drinken met Peter en Hetty.
Komen nog vragen of we mee willen eten, maar pasta? Echt niet!
Hebben daar Wi-Fi en onbeperkt internet. Heerlijk, er is geen tv en dus volgen we de tour online. Wel via de Belgen aangezien de NOS geen rechten heeft in Tsjechië maar dat maakt ons niet uit. Via de laptop ontvangen we ook Sky radio en in de auto ontvangen we nog steeds radio Impuls. De avondetappe zien we een dagje later wel in uitzending gemist.

Zondag rijden we wat in de buurt rond en pinnen wat kronen. Hebben nog wel wat over van vijftien jaar geleden, maar je weet maar nooit?
Peter kookt vanavond sperzieboontjes met spekkies, appeltjes en nog wat. Wij gaan dus mee eten.
Blijkt maandag als we wat boodschappen inslaan? Leggen de oude kronen bij de kassa en ze kijken daar of ze water zien branden. Hebben dat geld nooit gezien?
Gelukkig hebben we ook de nieuwe en kunnen gewoon betalen. Oude koruna kunnen gewoon de openhaard in!
Eten vanavond de pannenkoeken van Peter. Zalig, maar hier is twee al teveel. Krijg mijn broek niet meer dicht. Zijn geen pannenkoeken! Vliegende schotels met plaats voor twintig passagiers!

Over Tsjechië valt veel te vertellen, maar als je het niet zelf hebt gezien kun je het niet bevatten. Het is een geweldig land, waar rijk en arm naast elkaar woont, de natuur volgens de schepping is aangelegd en mensen het zo gelaten hebben.
We hebben daar vele tochten gemaakt. De wegen waren onveranderlijk slecht, smal en zeer beroerd. De Tsjechen dachten er anders over en gingen altijd vol gas en nog harder! We zijn een dagje naar Brno geweest en namen op de terugweg maar wat snelweg. Zalig! Zo glad als een wasbord.
Dinsdag kookt Peter nasi, wij bruine bonen. Hou niet van nasi. Is niet goed voor mijn ogen.

Woensdag 13 juli rijden we naar een skigebied in de buurt. Helaas ligt er geen sneeuw anders had ik “bijna” zeker de kuierlatten ondergebonden. Een prachtige springschans en de stoeltjeslift zijn voor mij niet te weerstaan. Geloof ik?
Woensdag kookt Peter groentesoep, kroketten en frites. Mee eten dus!

Donderdag 14 juli,

Een mooie tocht gemaakt door de omgeving. Tsjechië is werkelijk schitterend. Bezoeken een kerkje dat op de wereld erfgoedlijst staat van Unesco. Zal wel. Van mij mogen ze het er af halen. Is vervallen, afgebladderd, vies en stinkt. Het bijbehorend kerkhof is zwaar verwaarloosd en daar maak je geen omweg voor.
Gelukkig eten we vanavond een half haantje en dat gaat smaken!? Blijkt dat haantje formaat half varken te zijn. Krijg het net als alle anderen niet op.

Vrijdag 15 juli,

Vakantie in Tsjechië zit er bijna weer op. Morgen richting Duitsland waar we een pensionnetje hebben geboekt richting Nürnberg. Goh, wat is dat internet toch heerlijk. Je weet tevoren waar je terecht gaat komen. Vanavond eerst weer mee eten op de camping. Pizza. Vind ik persoonlijk twee keer helemaal niets, maar Riek lust het graag en aangezien zij niet van kip kluiven houdt maar gisteren toch mee ging eten kan ik nu niet achter blijven.
Gaat net als de kip, niemand krijgt de pizza op.
Willen uiterlijk woensdag weer thuis zijn, zien wel. We laten het een beetje van het weer afhangen.
Klote, krijg je laat in de avond te horen dat het pensionnetje vol zit. Nou ja, we zien wel.

Zaterdag 16 juli,

Ga afrekenen met Peter. Blijken we voor bijna niets vijf dagen te hebben gegeten, zeven dagen wat biertjes te hebben gedronken en elke dag vier broodjes te hebben gekregen? Waar moet hij van leven? Kan het iedereen aanbevelen. Weet je even niet waar je de vakantie wilt houden? Autocamp Na Kopci is een prima adres. Fijne mensen, goede voorzieningen, maar wel even boeken.

Rijden in prachtig weer richting Duitsland. Vlak voor de grens maken we onze laatste kronen op door de tank vol te gooien, trouwens! Geloof nooit de ANWB! In hun informatie is diesel 3% goedkoper dan in Nederland. De werkelijke prijs ligt gewoon € 0,15/l hoger! Maar we moeten ook nog andere dingetjes kopen om de kronen op te maken. Eten ook nog een hamburger bij de Mac, cola erbij en kunnen weer even vooruit.
Daarna Duitsland in. Het is vanaf Praag een zeer goede weg en dat blijft zo. De autobahn is heel rustig en we schieten best snel op. Voor het eerst sinds lang blijf ik helder en geen enkel slaap probleem. Pas vlak voor Frankfurt word ik het zat en besluiten we iets te zoeken voor de nacht.
Hebben we vrij snel gevonden. Een zimmer frei in Wertheim- Bettingen. Aan de Hauptstrasse 33. Frau Brigitte Diehm ontvangt ons en laat op ons verzoek de kamer zien. Ziet er keurig uit. Ruime kamer, eigen sanitair, en we besluiten er te overnachten. In de avond zoeken we een eetgelegenheid en vinden die na drie keer verkeerd te hebben gelopen. Voor de eerste keer eet ik een visgerecht niet op. Smaakte niet zo en gezien de hoeveelheid vermoedde ik dat het over de datum was. Na het eten nog een espresso en terug naar onze kamer.
Na het douchen zaten we er een beetje doorheen en rond 22:00 uur besloot ik tijdelijk mijn ogen te sluiten.

Zondag 17 juli worden we wakker, ik heb gelukkig onthouden dat mijn vrouw jarig is en feliciteer haar. Zo, daar kan ik me geen buil meer aan vallen. Heb in het verleden mijn lesje wel geleerd!
Maar, het heeft die nacht geregend en het is duidelijk dat het weer omgeslagen is. Gaan eerst maar ontbijten. Is een aangename verrassing. Het ontbijt is zeer uitgebreid. Koffie, thee, sinaasappelsap, broodjes, veel soorten vleesbeleg, jam, honig, yoghurt, gekookt eitje. Ben vast nog iets vergeten. Frau Brigitte snapte dat we niet alles op zouden eten en moedigde ons aan om de restanten in te pakken en mee te nemen voor onderweg. Hebben wat brood, beleg en de eieren ingepakt. De koffie en theekan konden we niet kwijt en maar laten staan.
Een geweldige nacht plus ontbijt voor maar € 42,00?

Daarna trekken we door. Bedoeling is nog een paar dagen Duitsland, maar het weer wordt slecht. Daarna wat beter en dan weer veel slechter. De radio voorspelt de komende dagen hetzelfde en we besluiten maar naar huis door te rijden.

Rond 15:00 uur zijn we thuis. Lekker uitrusten? Geloof het maar niet. Mijn vrouw moet en zal de koffers leeg ruimen, de was draaien en zoals gewoonlijk word ik doodmoe van haar.
Ben weer aan vakantie toe,

T©n van Dongen

Dit bericht is geplaatst op 22 juli 2011 om 22:18 in de categorie van Ton.
Je kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed.
Je kunt naar het eind van dit bericht gaan en een reactie schrijven.
Pingen is momenteel niet toegestaan.

3 reacties op “Vakantie 2011,”

 1. Heinrich schreef:

  was weer een leuk stukje,minder cynisch,bevalt me wel.

  Groetjes,
  Heinrich

 2. Hallo Ton,
  Leuk positief stukje over Tsjechië.
  kan je onze woonplaats in Vlaardingen wijzigen, Peter heeft in Schiedam alleen gewerkt.
  Groeten uit Tsjechië van Hetty en Peter Jordaan

 3. admin schreef:

  Is al gebeurd,

  Groejes Ton en Riek

Schrijf een reactie