Koos Martijn,
3 oktober 2017

Koos, wie kent hem niet? Of eigenlijk, wie kent hem wel? Moet eerst even vertellen wie Koos is of was. In een heel ver verleden ben ik stratenmaker geweest.

Een stratenmaker kan het werk natuurlijk niet alleen doen, daarvoor heeft hij hulp nodig en dat hulpje zorgt dan voor een gladde zandbaan en zet de stenen voor je klaar. Die persoon wordt opperman genoemd. Nu wil het geval dat zo’n opperman weleens ziek is of door andere omstandigheden soms zijn werk niet kan doen en dan wordt de hulp van een afroepkracht ingeroepen.

Koos Martijn was dus afroepkracht. Hij was AOW-er en kon wel een bijverdienste gebruiken. Koos was een gezonde sterke vent die altijd gebokst had en nog dagelijks trainde. Hij bokste natuurlijk niet meer maar liep elke dag hard. Volgens hem rond de Waalhaven, kan natuurlijk niet want Koos kon niet zwemmen en een rondje Waalhaven zit een flink stuk Nieuwe Maas in? Nu ja, hij zal wel tot het einde zijn gegaan en daarna teruggelopen zijn. Koos was een aardige kerel een en goede verteller.

Als we in de middagpauze onze boterhammen naar binnen werkten begon Koos te vertellen. We wisten van tevoren hoe het afliep maar de verhalen waren steeds anders. Hij kon rustig een half uur aan één stuk kletsen en dat deed hij zo goed dat we wel moesten luisteren of we wilden of niet. Het ging steevast over een kennis van hem. Hij had de meest mooie en gekke dingen met zijn kennissen meegemaakt maar op het eind van zijn verhaal moest hij sluiten met de gevleugelde woorden, hij is nu dood. Koos had heel veel kennissen maar ze hadden allemaal gemeen dat ze hartstikke dood waren.

Vanaf die tijd was het bij ons als werd verteld dat er iemand overleden was “o, dan zal Koos Martijn hem wel kennen”! dit verhaal speelde zich een kleine vijftig jaar geleden af en aangezien hij toen al ruim de vijf en zestig was gepasseerd zal de kans dat hij nog leeft erg klein zijn. Ik hoop voor hem dat er een leven is na de dood, dan moet hij nu omringt zijn door zijn vrienden en kennissen?

Dit verhaal ging dus over een kennis van mij, en net als Koos moet ik zeggen “maar hij is nu dood”!

T©n van Dongen

Dit bericht is geplaatst op 3 oktober 2017 om 14:05 in de categorie van Ton.
Je kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed.
Je kunt naar het eind van dit bericht gaan en een reactie schrijven.
Pingen is momenteel niet toegestaan.

Schrijf een reactie