Op visite,
24 december 2013

Ja ik ben dus niet genezen aangezien je eerst ziek moet zijn, en in ziek zijn en beter worden 7 vertelde ik al dat ik beter was, en als je beter bent kun je wel op bezoek in het ziekenhuis maar alleen op visite!

Ik ga er maar even vanuit dat niemand het nog snapt. Nou ja, ben donderdag 28 november op visite geweest in het Maasstad ziekenhuis. Deze keer was ik er op uitnodiging van mevrouw Deugd. Doet een mens goed natuurlijk. Niet elke dag krijg je met de deugd te maken en dit was mijn geluksdag.
Ze bevestigde nogmaals dat het goed met me ging en alle organen functioneerde weer beter dan de vorige keer.
Best goed nieuws dus, ben zo’n beetje de gezondste patiënt die in het Maasstad ziekenhuis rondloopt. Natuurlijk mag ik weer terugkomen, ze houden van me, denk ik?

Om alles te vieren besloten we een midweekje naar Texel te gaan. Via vakantieveilingen hadden we daar een chaletje gehuurd. Koste wel het lieve sommetje van € 30,00 maar ach, we moesten maar weer eens gek doen.

Op Texel aangekomen schoot het me te binnen dat we daar een vage kennis hadden wo-nen. In 2007 met vakantie ontmoet op een camping bij Barcelona. De stumper stond daar met zijn lieve vrouw Geri en moest het doen met een campertje van een kleine 100 meter lang met dubbele assen en alles erop en eraan. De beste man had pech met zijn elektrische installatie en dat heb ik toen kunnen verhelpen.
Als dank werden we uitgenodigd mee uit eten te gaan. Hadden we wel gewild maar onze dochter Fredy die op bezoek was, was ziek geworden dus we sloegen het etentje af. Gaf niets, als we op Texel kwamen moesten we maar langs komen en dan zouden we alsnog uit eten gaan. Toen ik naar zijn adres vroeg was dat niet nodig, “vraag maar naar Ben Rab”, zei hij, iedereen kent me daar. Zal wel?

Op dinsdagavond kregen wij pech aan ons chaletje. De kachel viel uit en we hadden geen warm water meer.
De receptie gebeld en tot onze stomme verbazing was er binnen twintig minuten iemand die ons kwam helpen.
Een heel aardige jonge man. Terwijl hij aan het werk was besloot ik hem naar Ben Rab te vragen. Had ik beter niet kunnen doen. Of hij hem kende? Bleek een domme vraag. Heel Nederland kent hem maar dan wel onder andere namen. De één noemt hem Gamma en de ander denkt dat hij Karwei heet. de man was de grondlegger en eigenaar van een geweldig bouwimperium. Nou, zo kom je nog eens aan je kennissen.
Ook vernamen we dat Ben een paar jaar terug een beroerte had gehad. We besloten maar niet aan het Schilderend in Den Burg op visite te gaan ondanks de verzekering dat we zeker welkom zouden zijn. De kans dat hij ons niet meer zou herkennen was te groot.
De man had binnen een half uur alles gerepareerd en we waren hem en de Roompot zeer dankbaar voor de service. Kachel lekker warm en een heerlijke douche.

Texel is eigenlijk een bijzonder eiland. Er wonen of verblijven maar twee soorten mensen en die worden daar echt niet door elkaar gehaald. Er zijn Texelaars en Overkanters en die Overkanters komen allemaal uit de rest van de wereld via Den Helder het eiland op. Al woon je tachtig jaar op het eiland, als je er niet geboren bent ben je voor altijd een Over-kanter. Niet dat ze verschil maken! Nee, op Texel is iedereen welkom. Er is zelfs een Tesselhuus aan de Ruijslaan in De Koog. Een bungalow waar gehandicapten met hun naaste familie een weekje gratis mogen komen logeren. Dat huis staat gedurende tien weken per jaar open voor mensen die bijna nergens anders dan op die plaats terecht kunnen. Het zal niemand verbazen dat er ook een Ben Rab vleugel aangebouwd is. Natuurlijk door het bouwbedrijf Rab. Een kant-en-klaar beschikbaar Tesselhuus met aangepaste slaapkamers en voorzieningen voor mensen met een handicap.

Het Tesselhuus

Het Tesselhuus


Er is voor hen een aangepaste touringcar. Deze is tijdens de kinderweken de hele week beschikbaar en tijdens weken voor volwassen een deel van de week
Iedere avond brengt een cateringbedrijf een heerlijk driegangenmenu, met als hoogtepunt eens per week een barbecue, waarbij bestuursleden van het Tesselhuus verder voor de maaltijd zorgen.
Een volle provisiekast.
Zakgeld voor uitstapjes, zoals bijvoorbeeld een boottocht met de garnalenkotter, theater- en museumbezoek, zwemmen in het zwemparadijs Calluna, naar de schapenboerderij, een strandrit met een huifkar, naar de disco, ijs eten op een terrasje, naar het strand, naar de zeehonden in Ecomare etc.
Een rondvlucht met een sportvliegtuig boven Texel

Ja, het is prettig vertoeven op Texel, bewoners zijn zeer sociaal en staan voor iedereen open. Ga er zeker nog een keer heen!
T©n van Dongen

Dit bericht is geplaatst op 24 december 2013 om 17:40 in de categorie van Ton.
Je kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed.
Je kunt naar het eind van dit bericht gaan en een reactie schrijven.
Pingen is momenteel niet toegestaan.

Schrijf een reactie