Tijd?
14 november 2019

Als ik meer tijd heb ga ik regelmatiger een stukje schrijven, dacht ik. Nu heb ik alle tijd van de wereld en heb al een jaar niets meer geschreven? Kan eigenlijk niet, dus?

Maar waarover dan? Reumazwemmen? Doe ik trouw elke woensdagmiddag nog steeds in Spijkenisse in extra warm water maar, heb ik nog wel reuma? De reumatoloog schreef me medicijnen voor, methotrexaat, elke woensdag 8 st. hielp goed, na een paar maanden ging ik terug naar 6 st per week, hielp ook goed. Toen naar 4 en naar drie en het resultaat bleef goed. Drie was het absolute minimum, naar twee was geen optie? Dus ik naar twee en het blijft goed gaan. Misschien is mijn reuma over of kan mijn lichaam het zonder medicijnen het zelfstandig aan? Het zwemmen in warm water en het erbij behorende sociale geouwehoer wil ik niet missen dus reuma of niet, ik blijf zwemmen.

Dat zwemmen heeft nog een goede kant, met tussenpozen ga ik bij mijn maatje Fred en zijn vrouw Joke langs om even bij te praten. Fred is een oude collega van me. Jaren geen contact meer mee gehad en toevallig via Facebook weer gevonden.
Fred had kanker en lag in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Afspraak gemaakt wanneer het voor hem het beste uitkwam als ik langs wilde gaan en zo zag ik Fred weer. Hij had darmkanker gehad, was eraan geopereerd, beter verklaard maar later bleken er uitzaaiingen naar lever en longen te zijn.

In het Albert was hij inmiddels geopereerd aan de lever en er was een stuk verwijderd. Het leek hem goed af te gaan en na herstel van die operatie wachtte hem nog bestralingen en chemo voor de longen. Hoeveel kan een mens hebben? Nou, Fred veel! Na de bestralingen en de chemo pakte hij zijn hobby weer op en ging weer hardlopen. Hij pakte ook zijn functies binnen de atletiekvereniging Spark weer op. IJzersterke vent en onverwoestbaar.

Na zijn ontslag uit het ziekenhuis bleef ik hem dus thuis bezoeken en totdat ze me eruit gooien blijf ik dat doen,
Onlangs kwam er plots slecht nieuws, er waren nieuwe plekjes gevonden op zijn longen en weer chemo en bestralen. Iedereen is doodmoe en vaak ziek na zo’n dag maar Fred niet, ging ‘s avonds gewoon hardlopen. Een echte Harderwijker uit Vlaardingen. In Februari 2020 hoort hij de stand van zaken, volgens mij interesseert het hem helemaal niets.

En dan Jantje Hofman, verruilde zijn riante bungalow aan de Gaddijk voor een flatje 22 hoog aan de Hongerlandsedijk. 22 Hoog, ik woon vier hoog en vind dat al erg hoog? Binnenkort ga ik bij hem langs om te zien hoe hoog dat is.

T©n van Dongen

Dit bericht is geplaatst op 14 november 2019 om 13:48 in de categorie van Ton.
Je kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed.
Je kunt naar het eind van dit bericht gaan en een reactie schrijven.
Pingen is momenteel niet toegestaan.

Schrijf een reactie