Wintertijd,
28 oktober 2014

Ik weet niet wie het uitgevonden heeft die zomer- en wintertijd, maar gewoon ophangen. Twee keer per jaar krijg ik spontaan een jetlag zonder een kilometer te reizen?

Natuurlijk het is gratis, maar ik hoef geen cadeaus waarom ik niet gevraagd heb. Die verandering van tijd gaat trouwens zelfs niet in op mijn verjaardag. Heb er niets mee. Een uurtje korter of langer slapen maakt de klok niet voor me uit, kan ikzelf wel maar een uurtje eerder of later eten, een borreltje nemen of naar sport kijken daar kan ik gloeiend de pest over in krijgen, typisch zo’n cadeautje wat ik weiger uit te pakken!
Nee, geef mijn portie maar aan het eerste de beste fikkie die langs loopt al of niet aangelijnd.

Dieren zijn in die dingen veel handiger, zal ze een zorg zijn hoe laat de klok aangeeft zij houden gewoon hun eigen ritme aan. Trouwens, zet die klok gewoon op het Engelse Greenwich tijd en laat hem daarop staan.

Allemachtig, het is wintertijd geworden en wat eten we vandaag? Juist ja, erwtensoep. Als ik daar een week geleden om gevraagd had hadden ze me opgesloten hebben in de zwaarste afdeling van het Delta inclusief dwangbuis, maar nu de media aangegeven hebben dat het wintertijd is krijg ik het een week later verplicht op mijn bord!

Oké, toevallig lust ik het graag, maar dat lust ik ook in de zomer als het dertig graden Celsius is. Maar dan krijg ik het niet! Omdat het zomer is! Allemachtig, als het in de zomer koud is mag ik zeker ook geen warme trui of jas aantrekken, omdat het zomer is?
Toevallig woon ik wel in Nederland wat klimatologisch zoveel betekent als leven met alle jaargetijden binnen één dag? Niet elke dag natuurlijk maar de mogelijkheid is zeer aanwezig! Ik zie het allemaal niet meer zitten, en ook dat is eigenlijk iets dat zich geheel buiten mezelf afspeelt. Ik zie alles niet zo scherp meer.

Volgens de oogarts heb ik een lichte vorm van staar maar niets om bezorgd om te zijn, volgens haar dan. Tegenwoordig kom ik nogal eens bij een jongedamesarts op leeftijd terecht. Natuurlijk weten ze dat nooit helemaal zeker en voor die zekerheid wordt dan weer een tweede oogarts ingeschakeld die toevallig eveneens gespecialiseerd is in mooie blauwe kijkers. Nu zijn die van mij bruin/groen/en nog wat, maar die dokter blijft daar stoïcijns onder.
“Ja, u hebt een lichte vorm van staar en dat kunnen wij opereren”. Die gasten zeggen nooit ik, altijd wij en dan vertrouw ik ze onmiddellijk voor geen centimeter meer. Als je zoiets niet in je eentje kunt dan hoeft het voor mij niet. Volgens hem was het maar een kleine ingreep maar er kunnen natuurlijk altijd complicaties optreden zoals lenzen die niet willen blijven zitten of blindheid! Maar verder niets om je zorgen over te maken?

Mijn toques, die gast blijft van mijn ogen af, opereer mezelf wel. Met een nieuw schilmesje voor weinig gekocht bij de Action kan mij niets meer gebeuren. Beginnen ze nog over een bril? Heb ik nieuws voor ze, toevallig twee weken of veertien dagen geleden (weet het niet helemaal zeker) aan laten meten en deze week af te halen. Regel mijn eigen zaakjes wel.
Maar die artsen hè, dat zijn tegenwoordig louche types. Vertrouw er niet één meer. Volgens mij zijn het terroristen of in ieder geval verdacht. Waarom zit er geen enkele Nederlander meer als arts?
Mijn huisarts is een turk of iemand daar in de buurt, mijn reumatoloog is een Duitse, of in ieder geval iemand uit dat taalgebied, mij oogarts komt uit Oost-Europa en oogarts nummer twee heet Teҁim, wat er ook niet erg Nederlands uitziet en aan zijn accent te horen is hij misschien al wel wat langer in Nederland maar nog lang niet lang genoeg!

Dan snap ik toch echt niet meer hoe het komt dat de zorg steeds duurder wordt als alle medici tegen Poolse salarissen werken? Over vier maanden moet ik terug naar oogarts één of twee en zal toch eens vragen wat het kost om mijn huis te schilderen?

T©n van Dongen

Dit bericht is geplaatst op 28 oktober 2014 om 16:37 in de categorie van Ton.
Je kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed.
Je kunt naar het eind van dit bericht gaan en een reactie schrijven.
Pingen is momenteel niet toegestaan.

Schrijf een reactie