Ziek zijn en beter worden 9,
8 september 2015

Laat me niet lachen, wie bepaald er nu eigenlijk of je ziek bent? De dokter? Je omgeving? Of jezelf?
Je bepaald natuurlijk altijd zelf of je ziek bent en dat laat je je door niemand aanpraten, toch?

Tijdens mijn eerste bezoeken aan de reumatoloog kreeg ik drie jaar geleden te horen dat ik reuma had, een ziekte die nooit over zou gaan. Moest ik maar mee leren leven!
Kreeg medicijnen, Methotrexaat, en een dag erna moest ik Foliumzuur slikken om de bijverschijnselen te verminderen. Bijverschijnselen? Nooit gehad, maar oké, slik ik wel. Kon natuurlijk zelf veel meer doen en ben er gelijk mee begonnen. Werd lid van de Reumapatiënten Vereniging, haalde informatie en ik kon lid worden van de groep hydrotherapie. Eén maal in de week lekker in warm water zwemmen, kletsen met de anderen, koffie met koek als er iemand jarig was en gewoon allemaal reuma!

Bleef natuurlijk wel onder behandeling bij de lieve Sandra Beer, en alleen dat was al de moeite waard. Maar gaandeweg bleek ik niet zieker te worden, integendeel na verloop van tijd werden de medicijnen geminderd en begin dit jaar moest de arts tot haar grote verbazing zeggen dat ik maar eens moest stoppen met het slikken daarvan? Kon ook een half jaar wegblijven maar moest contact opnemen als het niet goed ging.

Nou ja, daar heb ik helemaal niets van gemerkt en in augustus ging ik maar weer eens kijken. Sandraatje wist niet zo goed wat te zeggen maar volgens haar was ik beter? Een wonderbaarlijke genezing van iets waar ik mijn leven lang last van zou houden!? Maar ja, wel vertelde ze nog even dat het in vijf procent van alle gevallen terug zou kunnen komen. Ben waarschijnlijk niet de enige die genezen is. Zou ik ook over water kunnen lopen?

T©n van Dongen

Dit bericht is geplaatst op 8 september 2015 om 17:25 in de categorie van Ton.
Je kunt reacties op dit bericht volgen via de RSS 2.0 feed.
Je kunt naar het eind van dit bericht gaan en een reactie schrijven.
Pingen is momenteel niet toegestaan.

Schrijf een reactie